Mötesplats Lycksele

Program

Program 30 – 31 maj

Program för Mötesplats Lycksele 2018:

 

Kommer längre fram under våren. Håll utkik!

Talare 2015

Björn O. Nilsson

Entreprenörskap för innovation och regional utveckling

Björn O. Nilsson, vd IVA

 

Björn O. Nilsson är vd vid Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och försöker sammanfatta innovationsfrämjandets utmaningar och möjligheter. Innovationsfrämjandet är ingen enkel sak. Innovationer handlar om människor, inte om siffror i kolumner. Hur motiverar vi individer att jobba med innovationer? Vad har vi egentligen för kunskap om innovationsfrämjande?

Linda Swirtun

Vi stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta

Linda Swirtun, Vinnova

 

VINNOVA stärker Sveriges innovationskraft för hållbar tillväxt och samhällsnytta. Nya utlysningar är på ingång, kan detta vara något för Västerbotten att engagera sig i?

Patricia Kempff

Vem tjänar på mångfald?

Patricia Kempff, rikschef samhällsengagemang & folkbildning Swedbank

 

Mötet mellan människor är viktigt för tillväxten, inte minst för kompetensförsörjningen. Men hur kan vi göra för att bättre ta till till vara på våra utlandsfödda akademiker? Hur uppnår vi social inkludering så att alla individer känner sig som en aktiv del av samhällssystemet? Vid Swedbank tror man att ha en arbetsgivare som värnar om sina medarbetare och bryr sig om mångfald och jämställdhet är ovärderligt. Swedbank vill bidra till att öka sysselsättningen i de grupper som idag står utanför arbetsmarknaden. Alltför många har inte ett jobb att gå till. Patricia Kempff berättar om sina tankar kring hur samhället kan göra mer för att minska utanförskapet.

Zinat Pirzadeh

Här kommer mångfald! Är Västerbotten verkligen för alla?

Zinat Pirzadeh är en iransk-svensk komiker, skådespelaren och författaren. Zinat Pirzadeh föreläser om integration och hur Västerbotten på ett bättre sätt kan ta till vara på människor från andra kulturer.

Zinat Pirzadeh kom till Sverige 1991. Hon har arbetat inom äldrevården, modellbranschen och som studie- och yrkesvägledare innan hon etablerade sig som stand-upare.

Ardalan Shekarabi

Civilminister Ardalan Shekarabi (S)

 

 

Johan Vestberg

Miljödriven affärsutveckling i praktiken

Johan Vestberg, Uminova Innovation

 

Regionen har förutsättningar att utveckla satsningar på cleantech. Det handlar om varor, tjänster, system och processer. I samverkan utvecklas just nu en plattform för en regional satsning inom området Cleaner Growth.

Martin A Wikström

Framtidens undervisning är här

Martin A Wikström, IVA, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, tidigare Tillväxtanalys.

 

Hur kan alla med tillgång till god uppkoppling få möjligheten att läsa världsledande utbildningar från storuniversitet som Stanford, Harvard och MIT? Svaret kallas MOOC, Massive Open Online Courses.

 

Anne Åberg och Åsa Händel

Utbildning i världsklass, var du vill och när du vill

Anne Åberg, verksamhetschef Akademi Norr och Åsa Händel,utbildningssamordnare vid Arvidsjaurs Lärcentrum.

 

I Arvidsjaur har man vågat satsa på Mooc, vilket har lett till spännande möten mellan nyanlända och svenskar kring en gemensam faktor- design.

Anders Ekholm

Empati och high tech

Anders Ekholm, vice vd Institutet för Framtidsstudier

 

Under sin tid som analyschef på Socialdepartementet undersökte Anders Ekholm vårt framtida behov av vård och omsorg. Nu låter han oss ta del av resultatet – framtidsscenariot ”Empati och High Tech” som på ett inspirerande sätt framhåller teknikens betydelse för en värdigare vård.

Camilla Palmertz

Camilla är civilingenjör med rötter i Volvo Personvagnar och kanske mest känd som projektledare för den världsberömda konceptbilen YCC, i folkmun kallad ”tjejbilen”.

Hon driver sedan sju år företaget Ampersand som arbetar med företag som vill öka sin lönsamhet genom att sätta nya kundgrupper i centrum av affärsstrategier, produktutveckling och marknadsföring. Ampersand skivar världen på genus, ålder och etnicitet – tre stora grupper i samhället med stor och växande köpkraft.