Torsdag den 30 maj

Valbara spår pass 3 - kl 09:55

I moderna demokratiska samhällen är påverkansarbetet en del i att utforma lagstiftning, regelverk och styrmedel. Påverkansarbete och lobbying utsätts ofta för kritik för att representera särintressen, men kanske är påverkansarbete en grundläggande mekanism för att representera olika intressen, främja kunskapsbaserat beslutsfattande och säkerställa en balanserad demokratisk process? Huvudfrågan är ändå, gör det någon skillnad?

Medverkande:  
Rickard Carstedt, Regionala utvecklingsnämndens ordförande Region Västerbotten 
Tomas Mörtsell, ordförande CPMR Baltic Sea Commission 
Carina Christiansen, North Sweden European Office 
Anders Sellström, North Sweden Stockholm Office
Jonas Larsson, strateg Region Västerbotten 

I Region 10 har man samverkat kring näringslivsutveckling i många år, de senaste åren genom gemensamma näringslivsutvecklingsprojekt. Vi vet att andelen kvinnor som startar och driver företag i Sverige är låg och inlandet följer samma mönster, att lyfta och främja denna nationellt utpekade målgrupp är därför av stor vikt. Under detta pass får ni tjuvlyssna på ett samtal om utmaningar och möjligheter för företagare i inlandet och ta del av den viktiga verktygslådan för utveckling av inlandets företag. Programpunkten är fullmatad med berättar om utmaningar och fördelar, vikten av en fungerande stödstruktur samt skillnader i tillgängliga stödstrukturer och hur Region 10 arbetar aktivt för kvinnors företagande. 
 
Medverkande: 
Laila Olofsson, VD Wikk AB i Norsjö 
Gustaf Axelsson, näringslivschef Lycksele Kommun 
Jessica Holmström, näringslivscoach i Norsjö 

8 x företagare i omställning:
Västerbotten är ”Föregångare i omställning”, med den samhällsomvandling vi genomför i norra Sverige. Vi är det mycket tack vare många modiga och duktiga företagare, som i praktiken utför det här förändringsarbetet – med nya, smarta och hållbara produkter och tjänster. Ni möter åtta av dem under fyra valbara spår.

Insight Gap
Öka kunskapen och starta samtalet om psykisk hälsa. Med ett nytt sätt att utbilda och samtala om psykisk hälsa gör Insight Gap det enkelt att inleda det förebyggande arbetet och kapa kostnaderna för psykisk ohälsa. Modellen har vunnit erkännande på såväl regional som nationell nivå, belönat medSKAPA-priset och SKAPAs accelerationsstipendium.
Representant: Jocke Blomqvist, grundare, psykolog

Original Creations
Företaget säkrar informationskällor och tillgängliggör spårbara värdekedjor inom tillverkande industri. Bolagets plattform skapar äkthetsbevis för produkter, i enlighet med kommande EU-lagstiftning. Målet är att skapa globala synergieffekter och eliminera greenwashing.
Representanter: Linnea Brännström, Ellinor Thörngren

Samarbete i stället för konkurrens och stuprör! Tech Industry by Umeå är ett unikt initiativ från näringslivet, där de största teknik- och industriföretagen inom Umeåregionen gått samman för att gemensamt med platsaktörer från Umeå kommun jobba med den kritiska kompetensförsöjningsfrågan. Volvo Lastvagnar, SCA, Komatsu Forest, Rototilt, Umeå Energi, Ålö/Quicke, Norrmejerier och Olofsfors, med Elivo som koordinatörer, vill attrahera fler studenter att stanna i, och fler yrkesverksamma att flytta till arbetsmarknadsregionen.

Medverkande:
Peter Strömberg, HR-chef Rototilt
Elisabeth Lundell, kommunikationschef  Volvo
Jenny Eklund, Elivo
Victor Woronowicz, Elivo

Sverige är mitt uppe i en stor samhällsomställning. Norra Sverige och industrin driver på och hela samhället måste ställa om för att vi ska klara klimatmålen. Svenska kraftnät ansvarar för att det svenska kraftsystemet är hållbart, säkert och kostnadseffektivt. Vi bygger ledningar och anpassar kraftsystemet för att möta morgondagens elbehov. De kommande 20 åren ska vi bygga 700 mil ledningar, vilket är en väldigt stor utbyggnad på väldigt kort tid. Hur påverkas Västerbotten av utbyggnaden och hur kan vi möjliggöra detta? Svaret ligger delvis i tillsammansarbete och dialog med samhällets aktörer, bland annat vad gäller den kommunala fysiska planeringen. Vi ska prata om kraftnätets utbyggnad och planerna för Västerbotten. Vi finns även på plats i showroom.

Medverkande:
Liza Alcazar, Samhällsplanerare och kommunkontakt region Nord, Svenska kraftnät
Malin Majanen, Samhällsplanerare och kommunkontakt region Nord, Svenska kraftnät

Hur skapar vi mer levande landsbygder där unga vill leva, bo och ha en aktiv roll i samhällsutvecklingen? Goda exempel och lärdomar från Youth Up North. Tillsammans med det lokala civilsamhället, näringslivet, unga och vuxna vill vi utveckla nya metoder och insatser för att öka förtroendet för ungas kompetens, innovations- och drivkraft.

Medverkande:
Linda Tjälldén, projektledare Youth Up North, Youth 2030 Movement

Funktionsrätt ses ofta främst som en hälso- och sjukvårdsfråga men det är också en angelägen och viktig del för regional utveckling. Alla västerbottningar ska kunna ta del av den regionala utvecklingen och alla ska också kunna bidra till den. Det vill säga kunna leva hela, fulla och fria liv med fungerande skolgång, tillgång till arbetsmarknad, fritidsaktiviteter, kultur, turism och ett fungerande familjeliv på lika villkor. Hur skapar vi ett gott liv för alla?

Medverkande:
Kertin Hamre, projektledare Region Västerbotten

Interreg Europa är ett EU-program som stödjer samarbete mellan organisationer i alla EU-länder. Region Västerbotten och andra parter i vårt län deltar idag i flera Interreg Europa-projekt inom strategiskt viktiga områden som stärker oss att vara föregångare i omställning. Är du intresserad av att veta mer om hur Interreg Europa-projekt kan främja regional utveckling och vad en medverkan i ett sådant kan ge, är du varmt välkommen till vårt valbara spår. Vi kommer att ge konkreta exempel från olika projekt om värdet av nätverksbyggande och möjligheter av att lära av andras erfarenheter och bästa praxis. Liksom att belysa frågor kring finansiering, ansökningar och ge praktiska lite tips omkring det formella.
 
Medverkande:
Peter Hedman, North Sweden Cleantech, 
Lars Wallrup, Region Västerbotten
Silvia Stumpf, Business Agency, Bulgaria

Valbara spår pass 4 - kl 10:25

Nu är det dags Västerbotten, ta nästa steg för att bygga transformationsförmåga för en hållbar framtid tillsammans! 
 
Medverkande: 
Fredrik Lindencrona, Head of Research Co-creation at the Inner Development Goals
Helene Hellmark Knutsson, Landshövding i Västerbottens län
Ylva Löwenborg, Ordförande i Samforma
Kristina Zetterström, Chef för regioner på Tillväxtverket
Moderator: Roger Filipsson, Verksamhetsledare Coompanion Västerbotten

Det finns många spännande initiativ, verksamheter och aktörer i norra Sverige, som alla bidrar till att positionera vår region. Vi har många berättelser att förmedla, och många som gemensamt bygger bilden av vilka vi är och vad vi står för. Region Västerbotten har ett uppdrag att utveckla en attraktiv plats att besöka, arbeta och leva på. Vi gör nu en förenad insats för att hitta en gemensam grund för vad som är kärnan i bilden av Västerbotten.

Medverkande:
Annika Sandström, Regionturismchef Region Västerbotten
Jenny Eklund, Elivo
Lasse Wallrup, Wallrup Communication

8 x föregångare i omställning:
Västerbotten är ”Föregångare i omställning”, med den samhällsomvandling vi genomför i norra Sverige. Vi är det mycket tack vare många modiga och duktiga företagare, som i praktiken utför det här förändringsarbetet – med nya, smarta och hållbara produkter och tjänster. Ni möter åtta av dem under fyra valbara spår.

Enduce
Företagets lösning minskar effekt- och energiåtgången vid duschning – en viktig del i omställningen till hållbara bostäder och energisystem. Enduce återvinner upp till 75 procent av värmen i duschvattnet – värdefull energi som annars spolas ut i avloppet.
Representant: Tomas Holmberg,

New Nordic Beverage
Med uppdraget att skapa ett paradigmskifte i vinvärlden. New Nordic Beverage tillverkar premiumviner och drycker från de rikliga, hälsosamma och klimatsmarta nordiska vilda bären, från odlingsområden med ren natur och frisk luft.
Representant: Li Holmberg

Välkommen att lyssna till en presentation av scenarier för utvecklingen av Västerbottens energisystems som genomförts av Trinomcis och SWECO. Programpunkten arrangeras inom samverkansplattformen FREIA – Framtidens Robusta Energisystem I AC-län för att säkerställa ett framtida robust energisystem i Västerbotten som Region Västerbotten och Länsstyrelsen i Västerbotten samlar gemensamma krafter inom. 
 
Presentationen efterföljs av ett samtal om hur vi kan utifrån scenarios skapa en gemensam handlingsplan och väg framåt när det gäller energiförsörjningen för att klara den gröna omställningen i Västerbotten. 
 

Medverkande
Edvin Nordell, Hållbarhetskonsult SWECO
Annelie Karlsson, Samordnare Region Västerbotten 

Panelsamtal om kommuner och regionernas roller när det gäller hur vi säkerställer livsmedelsberedskap i Västerbotten. Vad kan ett eventuellt kommande utökat beredskapsansvar för kommuner och regioner innebära när det gäller livsmedelsförsörjning? Panelsamtalet har representation från kommun, Regional utvecklingsförvaltningen, Regionstyrelseförvaltningen och Länsstyrelsen.
Moderator
Lena Friborg, Samhällsbyggnadsstrateg Region Västerbotten
Medverkande
Magnus Hansson, beredskapsdirektör Länsstyrelsen Västerbotten 
Karl-Johan Ottosson, Kommunchef Vilhelmina Kommun
Stina Karlgren, Enhetschef samhällsbyggnad Region Västerbotten
Magdalen Alatalo Berg, Enhetschef juridik och Säkerhet Region Västerbotten
Framgångsfaktorer och utmaningar avseende ungas delaktighet och inflytande. Goda exempel lyfts kring frågan ”Hur gör vi unga delaktiga i regional utveckling och samhällsomvandlingen i Skellefteå? 
 
Medverkande: 
Staffan Åkerlund, Verksamhetscontroller Skellefteå Kommun 
Jörgen Svedberg, Demokratilots och barnrättsstrateg Skellefteå Kommun
Idag ställs beslutsfattare i både offentlig och privat sektor inför en myriad av utmaningar som uppstår i skärningspunkten mellan artificiell intelligens, digitalisering generellt och den accelererande förändringshastigheten i samhället. Komplexiteten i det uppkopplade samhället gör det allt svårare att analysera viktiga frågor, skapa strategier och överblicka konsekvenser av fattade beslut. Tillämpad AI kommer att vara ett viktigt framtida dagligt verktyg i att förenkla och effektivisera arbetet för beslutsfattare. Men som med alla kraftfulla verktyg finns det lika många möjligheter som risker. Denna session syftar till att ge en överblick över dessa. 
 
Medverkande: David Eriksson, Industry Partner Manager på Arctic Business Collab
Interreg Europa är ett EU-program som stödjer samarbete mellan organisationer i alla EU-länder. Region Västerbotten och andra parter i vårt län deltar idag i flera Interreg Europa-projekt inom strategiskt viktiga områden som stärker oss att vara föregångare i omställning. Är du intresserad av att veta mer om hur Interreg Europa-projekt kan främja regional utveckling och vad en medverkan i ett sådant kan ge, är du varmt välkommen till vårt valbara spår. Vi kommer att ge konkreta exempel från olika projekt om värdet av nätverksbyggande och möjligheter av att lära av andras erfarenheter och bästa praxis. Liksom att belysa frågor kring finansiering, ansökningar och ge praktiska lite tips omkring det formella.
 
Medverkande:
Peter Hedman, North Sweden Cleantech, 
Lars Wallrup, Region Västerbotten
Silvia Stumpf, Business Agency, Bulgaria

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen