Ståplats i Lycksele när Bard höll föredrag

1 juni, 2016

Alexander Bard gav Mötesplats Lycksele-deltagarna och de som tittade på webben en historisk resa från tryckpressar och revolutioner till urbanisering och digitalisering. Bard tryckte på det faktum att vi behöver nya organisationsmodeller och att det aldrig hjälpt att titta bakåt.

– Vi behöver i stället se framåt och omfamna digitaliseringen och nätverksskapandet helhjärtat, säger Alexander Bard.

 

– Revolutioner har alltid varit teknologiska, säger Alexander Bard i sitt framförande under Mötesplats Lycksele, där folk stod och trängdes längst väggarna i Hotell Lapplands stora kongressal.

Bard fortsatte och utvecklade sitt resonemang genom att lyfta fram fyra stycken huvudteknologier i form av  tal, skrift, tryck och nu: internet – teknologier som burit vår utveckling. Den sistnämnda, digitaliseringen och internet, är enligt Bard det nät som knyter samman oss individer och omformar oss till noder med egna nätverk. Detta har nu resulterat i ett tydligt maktskifte, ett skifte vi inte längre kan blunda för.

 

– Den tidigare strukturen är död, kungen är död. Nu ligger makten längst ner i den tidigare hierarkiska struktur där kungen, och senare andra typer av makthavare, knutit andra personer med makt till sig för att peka med hela handen till ledet längst ned. Nu är det ombytta roller, menar Alexander Bard.

 

Enligt Bard är det märkligt varför så många makthavare så krampartat anstränger sig för att hålla oss kvar på ett isflak som håller på att sjunka. I stället menar Bard att vi måste ta oss an omställningen och släppa våra gamla strukturer.
Bard skickar med både råd och verktyg till Västerbotten.

 

– Släpp de gamla organisationsmodellerna och den gamla föreställningen om vad som definierar oss som människor: de tidigare idéerna är förbi. Var nyfiken och utforska nya nätverk, nya människor och nya kulturer, säger Alexander Bard och fortsätter på frågan över vilka verktyg som behövs:

– Egentligen är det inte så svårt, det som behövs är dessutom gratis. Till exempel kan ni fråga er omkring  om det finns någon i er organisation som har kontakter i downtown New York. Finns det ingen? Skaffa er det. Se till att ert nätverk blir så stort som möjligt och våga skaffa er specialintressen. I de kretsarna finns det subkulturer och trådar som leder djupt ner.

 

Bard var positiv till satsningen som gjorts i Västerbotten för att samla människor och skapa en mötesplats där alla ryms.

 

– Det är skitbra med initiativ som Mötesplats Lycksele. Frågan hur vi ska klara av omställningen är otroligt viktig att ställa och det är därför jag är här och stöttar, avslutar Alexander Bard.

 

 

 

 

 

 

 

Dan Ericsson_1500
23
maj
2023

Samhällsomställningen i norra Sverige är unik

200902 Helene Hellmark Knutsson ny landshövding i Västerbotten
19
maj
2023

Landshövdingen söker målsynergier på Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen