​Tre vinnande idéer utsedda under Mötesplats Lyckseles avslutning

31 maj, 2018
Årets Mötesplats Lycksele avslutades i vanlig ordning med finalen av Västerbottens idéarbete: Innovationsloopens Utvecklingsverkstad. Under 48 timmar har i år sju grupper kreerat sida vid sida under varsitt tema och nu har tre vinnare korats.

– Möten är alltid viktiga och i år har vi haft förmånen att ha sjutton masterstudenter från Chapman University i Kalifornien med i arbetet. Det har varit kul och lärorik och framför allt har det skapats nya spännande kontakter mellan människor, säger Nicklas Berglund, processledare för Innovationsloopen.

Detta är de tre idéer som vinner stöd från Norrlandsfonden, Almi Nord och Siemens och som röstades fram av deltagarna under Mötesplats Lyckseles avslutning.

Roo är en produkt anpassad för prematura barn som erbjuder skydd och komfort genom en funktionell bärsele. Genom en tekniklösning i bärselens huva ges även barnet en lugn och trygg ljudmiljö.

Meet Nature tar möten och konferenser ut i det Västerbottniska landskapet. Genom skräddarsydda konferenspaket ska både kreativitet och välmående höjas med hjälp av ”walk and talk”-liknande möten i naturskön miljö.

Blue Dot innebär att barn och vuxna möts över lands-, kultur- och generationsgränser. Spelet ska ge ökad gemenskap och förståelse och möjliggöra för barn att tidigt komma ur traditionella könsroller. Spelet bygger på att barn och vuxna samarbetar tillsammans.

– Vi är väldigt nöjda med årets utvecklingsverkstad. Det har varit stort engagemang och mycket energi bland grupperna från första stund. Att deltagarna haft så roligt tillsammans och hittat nya bekantskaper tror jag varit ett stort plus för hela idéarbetet. Nu ska det bli spännande att följa idéernas fortsatta resa, säger Emil Hägglund, processledare för Innovationsloopen.

Inför Mötesplats Lycksele och Utvecklingsverkstaden har olika Idéverkstäder arrangerats tillsammans med Umeå Energi, Ruggedised, North Sweden Cleantech, Skellefteå Kraft, Österbottens förbund, Concordia i Jakobstad, Vindelns Folkhögskola samt MakeEqual. Resultatet från dessa, de skarpaste idéerna, har sedan spelats in som underlag till det fortsatta arbetet i Lycksele.

Parallellt, utom tävlan, värdade Almi och Coompanion varsin grupp under temat entreprenörskap och Social Innovation.

För mer information

Emil Hägglund
emil.hagglund@regionvasterbotten.se
076-141 05 05

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen