– Vi tycker att det är oerhört kul, viktigt och inspirerande att få vara med i den här processen. Därför har vi varit med från början av Innovationsloopen och därför satsar vi vidare tillsammans med Region Västerbotten, säger Torbjörn Edvall, affärschef på Almi Nord i Umeå, som delade ut checkerna till de tre vinnande teamen.
Även om finalen markerar ett slags avslut, pågår innovations- och förbättringsprocesserna kontinuerligt i länet.
Det är en strategi.
– Innovation är ingenting vi kan beställa vid ett särskilt tillfälle, utan det är en inställning och ett sätt att tänka och arbeta, hela tiden. Vi börjar få in det mind-setet i Västerbotten, och det är verkligen inspirerande. I år har vi haft ett extra fokus på presentationerna, eftersom det är så viktigt att vara entusiasmerande när man vill driva förändring. Det är A och O och därför har vi jobbat extra mycket med det i år, sa Nicke Berglund, processledare för Innovationsloopen.
De tre vinnande koncepten från Mötesplats Lyckseles Utvecklingsverkstäder 2019 är:
CoPow
CoPow för samman människor med liknande inställning, övertygelse och visioner – från hela världen. Tjänsten ”matchar” engagerade människor med potential, inte olikt moderna dejtingappar, och skapar på så sätt nya samarbeten. CoPow arrangerar även fysiska träffar med idéer och visioner i fokus.
CRAGE
Utslitna höftleder är en ny folksjukdom, och höftledsimplantat är en vanlig operation inom den svenska vården. Tyvärr är även uppföljande operationer ganska vanliga, på grund av att den nya höftkulan tenderar att lossna från sin skål vid mindre trauman. Innovationen CRAGE ska på ett enkelt sätt lösa detta svåra och oerhört kostsamma problem genom att via en krage hålla höftkulan på plats.
Craftmaker
Craftmaker erbjuder länets snickeriindustri ytterligare ett verksamhetsben att stå på. Tjänsten kombinerar modern teknik – 3D-skanning och 3D-printing i trä – och låter spillmaterial från dagens verksamhet bli nya detaljer av snickarglädje, ramar, stuckaturer osv i helt unika serier.
I Utvecklingsverkstäderna, som är workshopdelen av Mötesplats Lycksele, har 40 personer arbetat under tisdag och onsdag med att vässa fem koncept som fångats upp från länets innovationsprocess, Innovationsloopen.
Alla koncept, även de som inte hamnade topp-tre, får fortsatt stöd under Innovationsloopens tredje steg, Företagsverkstaden, som hålls pågår löpande under sommar och höst.
Innovationsloopen har blivit ett föredöme i Europa, i ett Interreg Europe-projekt vid namn OSIRIS, där sex andra länder ska lära av men även bidra till Innovationsloopens utveckling.