Tre vinnande idéer i Lycksele

23 maj, 2019
Varje år under Mötesplats Lycksele kulminerar Västerbottens innovationsarbete med finalerna för Utvecklingsverkstäderna – det när Innovationsloopen går i mål, med sitt årliga idé- och innovationsarbete. Fem idéer tävlade om tre prischeckar, på vardera 15 000 kronor signerade av Almi Nord – pengar som ska användas till att föra idéerna närmare förverkligande.

– Vi tycker att det är oerhört kul, viktigt och inspirerande att få vara med i den här processen. Därför har vi varit med från början av Innovationsloopen och därför satsar vi vidare tillsammans med Region Västerbotten, säger Torbjörn Edvall, affärschef på Almi Nord i Umeå, som delade ut checkerna till de tre vinnande teamen.

Även om finalen markerar ett slags avslut, pågår innovations- och förbättringsprocesserna kontinuerligt i länet.

Det är en strategi.

– Innovation är ingenting vi kan beställa vid ett särskilt tillfälle, utan det är en inställning och ett sätt att tänka och arbeta, hela tiden. Vi börjar få in det mind-setet i Västerbotten, och det är verkligen inspirerande. I år har vi haft ett extra fokus på presentationerna, eftersom det är så viktigt att vara entusiasmerande när man vill driva förändring. Det är A och O och därför har vi jobbat extra mycket med det i år, sa Nicke Berglund, processledare för Innovationsloopen.

De tre vinnande koncepten från Mötesplats Lyckseles Utvecklingsverkstäder 2019 är:

CoPow
CoPow för samman människor med liknande inställning, övertygelse och visioner – från hela världen. Tjänsten ”matchar” engagerade människor med potential, inte olikt moderna dejtingappar, och skapar på så sätt nya samarbeten. CoPow arrangerar även fysiska träffar med idéer och visioner i fokus.

CRAGE
Utslitna höftleder är en ny folksjukdom, och höftledsimplantat är en vanlig operation inom den svenska vården. Tyvärr är även uppföljande operationer ganska vanliga, på grund av att den nya höftkulan tenderar att lossna från sin skål vid mindre trauman. Innovationen CRAGE ska på ett enkelt sätt lösa detta svåra och oerhört kostsamma problem genom att via en krage hålla höftkulan på plats.

Craftmaker
Craftmaker erbjuder länets snickeriindustri ytterligare ett verksamhetsben att stå på. Tjänsten kombinerar modern teknik – 3D-skanning och 3D-printing i trä – och låter spillmaterial från dagens verksamhet bli nya detaljer av snickarglädje, ramar, stuckaturer osv i helt unika serier.

I Utvecklingsverkstäderna, som är workshopdelen av Mötesplats Lycksele, har 40 personer arbetat under tisdag och onsdag med att vässa fem koncept som fångats upp från länets innovationsprocess, Innovationsloopen.
Alla koncept, även de som inte hamnade topp-tre, får fortsatt stöd under Innovationsloopens tredje steg, Företagsverkstaden, som hålls pågår löpande under sommar och höst.
Innovationsloopen har blivit ett föredöme i Europa, i ett Interreg Europe-projekt vid namn OSIRIS, där sex andra länder ska lära av men även bidra till Innovationsloopens utveckling.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen