Carolina & Daniel spelar drömsk och förtrollande musik på MPL 2024

21 maj, 2024

Hej, Carolina Miskovsky!

Du och Daniel Pettersson spelar live på Mötesplats Lycksele. Är ni peppade?

– Det känns jättespännande att få möta alla människor som samlats för att föra Västerbotten i fokus och vi brinner verkligen för vår del av landet, vi med. Det är här vi älskar att leva och närheten till natur och lugn inspirerar oss både till att skapa och utöva vårt hantverk dagligen.

– Jag reser personligen från kust till fjäll flera gånger i månaden då jag fiskar mig genom länet och upp till fjällen och blir alltid lite glad i själen när jag kommit till Lycksele – fina fiskevatten däromkring!

Tycker det ligger vackert till och vi har dessutom besökt Vormsele och Hantverksmässan två somrar på raken.

Ni har mycket på gång i sommar – kan du berätta lite om det?

– Sommaren inleds med vårt singelsläpp ”Juninatten”, en tonsättning av Harry Martinsons folkkära sommardikt med samma namn och den släpps 31 maj. Det ska bli så spännande!

Sedan spelar vi några festivaler; Västervik, Holmön och Work together-festival, och så firar vi midsommar med att spela på Eljest på Ön i Umeå och lite härliga sommarspelningar däremellan och det ser vi mycket fram emot. Att spela är ju det vi älskar mest!

Tack, Carolina – vi ses på Mötesplats Lycksele!

Lär känna Carolina Miskovsky och Daniel Pettersson

Carolina och Daniel har lång musikalisk erfarenhet och är etablerade musiker inom olika genrer. Carolinas karriär spänner över soloprojekt och samarbeten med andra välkända artister, och Daniel är en internationellt erkänd musiker i folk- och världsmusikgenren. Tillsammans skapar de ett unikt musikaliskt uttryck som förenar melodisk pop och skandinavisk folkton.

De möttes på Anderstorp för 30 år sedan men det var först för sju år sedan som de, genom gemensam passion för musiken, började spela tillsammans och skapade ett helt eget musikaliskt uttryck. Deras musik kombinerar Carolinas melodiska pop med Daniels folkmusikinspirerade arrangemang, vilket resulterar i en drömsk och förtrollande ljudbild där nyckelharpan och Carolinas röst spelar centrala roller.

Carolina Miskovsky är en etablerad och mångsidig artist. Redan som tolvåring turnerade hon med sin syster i bandet Honung Konung och år 2005 släppte hon soloalbumet Silence, som mottogs väl över hela Sverige. Hon har delat scen med musikikoner som Tomas Ledin och Dan Hylander och medverkat i TV-program som Go’kväll och Nyhetsmorgon och har mottagit Umeås kulturpris Guldäpplet.

Daniel Pettersson har erhållit titlarna riksspelman och ”världsmästare på nyckelharpa”. Hans engagemang för att bevara och levandegöra den traditionella musiken har lett honom på turnéer över hela världen. Daniel har en imponerande diskografi som inbegriper både soloprojekt och samarbeten med internationellt kända musiker inom folk och världsmusikgenren men även genreöverskridande samarbeten.Som exempel kan nämnas samarbetet med den Taiwanesiska Pipavirtuosen Yufeng Chun, Hiphopduon Block 44, folkmetalprojektet Solsaate, Erik Westbergs vokalensemble samt folkduon Pettersson/ Fredriksson.

Carolinas och Daniels samarbete har resulterat i EP:n Before daylight som släpptes i oktober 2023. De har turnerat i hela landet och bland annat gjort ett bejublat framträdande på anrika Västerviks Visfestival. I sommar ser de fram emot att fortsätta sin musikaliska resa med nya singeln Juninatten som släpps den 31 maj och sedan åka ut och spela i ett somrigt Sverige.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen