Skarpa idéer finslipas i kreativt draknäste

22 oktober, 2014

Åtta lovande utvecklingsidéer tog form under några intensiva dagar vid Mötesplats Lycksele i juni. Nu är det dags för finslipning i en företagsverkstad på Sliperiet i Umeå den 23 september.

– Vi vill skapa utveckling som leder till nya arbetstillfällen, nya företag eller nya synsätt i den norra delen av Sverige, säger Thomas Hartman, kommunikationschef vid Region Västerbotten.

Evenemanget är en del av Innovationsloopen, en utvecklingsprocess som löper på årlig basis med syfte att stärka Västerbotten och norra Sverige. I år är det dags för andra upplagan som har det övergripande temat ”Kulturdriven tillväxt”.

– Ingen kommer att lösa våra problem åt oss. En av de viktigaste sakerna för framtiden är att kunna förädla nya idéer, säger Thomas Hartman,kommunikationschef vid Region Västerbotten.

Genom ett nätverk av olika konferenser som sammanför olika världar har Region Västerbotten arbetat fram ett koncept som på ett effektivt sätt omsätter ord till handling.
– Vi anordnar tillfällen när man träffas över gränserna och inte bara pratar och trivs tillsammans utan även utför saker, säger Thomas Hartman.

Processen börjar med ett antal idéverkstäder med olika inriktningar. Människor i olika åldrar, med olika bakgrunder och erfarenheter sammanförs och arbetar för att söka kreativa lösningar på aktuella problem. Utifrån de över 800 förslag som vaskades fram under årets idéverkstäder slussades de åtta mest lovande vidare till utvecklingsverkstäder under Mötesplats Lycksele i juni. Deltagarna arbetade tvärvetenskapligt under två intensiva dygn med att vidareförädla idéerna och skapa prototyper som sedan dess har bearbetats vidare.

Nu väntar nästa spännande steg i utvecklingsprocessen när samtliga bidrag i en efterbrännkammare kommer att ställas mot en panel bestående av representanter från näringsliv, akademi och investeringsorganisationer.
– Det blir en snäll form av draknäste där grupperna får konstruktiv kritik, goda råd och hjälp i en företagsverkstad för att sedan kunna arbeta vidare och nå nästa fas, sägerThomas Hartman.

Förra året vann bidraget VIP Avatar, ett system för att visualisera patientjournaler som nu är på väg att bolagiseras. I år utsågs tre vinnare vid mötesplats Lycksele som nu tillsammans med övriga idéer går vidare.
– Alla åtta förslag är spännande och starka och kan leda vidare till nya produkter, tjänster eller företag, säger Thomas Hartman.

Företagsverkstaden är ett fristående arrangemang i anslutning till den stora konferensen ”The impact of culture” som äger rum i Umeå den 23–24 september.

Dan Ericsson_1500
23
maj
2023

Samhällsomställningen i norra Sverige är unik

200902 Helene Hellmark Knutsson ny landshövding i Västerbotten
19
maj
2023

Landshövdingen söker målsynergier på Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen