Värdefull feedback till innovativa prototyper

26 oktober, 2014

Det var högt i tak när Region Västerbotten arrangerade Företagsverkstad med efterbrännkammare inom Innovationsloopen i tisdags. Nya produkt- och företagsidéer möttes av lovord blandat med konstruktiv kritik och förslag till förbättringar mot vidareutveckling.

– Det är riktigt värdefullt med alla människor man träffar och den feedback man får, saAnnika Svensson, representant för bidraget ACI Store.

Annika Svensson representerade ACI Store, en tjänst som är tänkt att tillgodose landsbygdens livsmedelsförsörjning. Genom beställning via internet och mobil ska det bli möjligt att hämta ut varor dygnet runt i speciella servicemaskiner på hemorten, kopplat till den lokala handlaren.

– Jag bor själv i glesbygd och ser behovet av den sortens tjänster, sa Annika Svensson.

ACI Store är ett av åtta bidrag som formades under Mötesplats Lycksele i juni. Samtliga grupper har under sommaren haft möjlighet att utveckla prototyperna vidare. Under tisdagens företagsverkstad fanns fyra grupper på plats för att möta en konstruktiv panel bestående av representanter från en rad företag och organisationer.Linus Grundström från Uminova Innovation tyckte att det var intressant att se utvecklingen.

– Det är jättespännande att se kreativiteten i Västerbotten. Det är långa och komplicerade processer och det svåraste steget är vad som händer sedan. Det är då vi kommer in i bilden för att ge konkreta råd om hur de kan gå vidare.

Efterbrännkammaren var ett snällt draknäste med syfte att i dialog diskutera och renodla prototyperna mot nästa steg. Grupperna fick även värdefulla tips om lämpliga marknadsförings- och finansieringsformer. En väg kan vara via Venture Cup, Sveriges ledande tävling för att utveckla idéer och företag där det som mest finns möjlighet att vinna 260 000 kronor.

– Det breda syftet är att premiera entreprenörer som vågar testa sin idé och ge dem verktyg för att fortsätta utveckla den, sa Oskar Riby, regionchef på Venture Cup.

I fjol var Joachim Ljungqvist från Umeåföretaget Content Central en av vinnarna. Nu presenterade han bidraget Real Stories, en plattform där nyhetsproducenter på ett enkelt sätt skall kunna få tillgång till medborgares foton och videoklipp.

– Det här visar att Innovationsloopen även kan förstärka ett redan etablerat företag, sa Nico Allergren, en av koordinatorerna i arbetet med Innovationsloopen.

Per Nilsson från Norrlandsfonden såg goda möjligheter för bidragen att söka stöd hos dem.

– Vi rör oss i alla branscher och hjälper gärna till med finansiering av nya projekt, så länge vi ser att det kan skapa innovation och tillväxt till nytta för Norrland.

Teamet Fear Your Gear presenterade ett avancerat tekniskt hjälpmedel för behandling av fobier inom psykiatrivården. Gruppen har bland annat gjort en gedigen marknadsundersökning och börjat utveckla mjukvara för sin produkt.

– Vad vi ser finns inga liknande produkter. Vi ser stor potential i att jobba med fobier på det här sättet och det finns också ett stort intresse från vården, sa gruppmedlemmen Käte Alrutz.

Det fjärde bidraget som presenterades var MoveMate, en virtuell och auditiv träningskompis som motiverar och stimulerar till fysisk träning.

– Vi har fått värdefull feedback om hur vi kan jobba vidare och satsar nu på Venture Cup, sa Lisbet Olofsson som varit med och tagit fram prototypen.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

200902 Helene Hellmark Knutsson ny landshövding i Västerbotten
13
maj
2024

Vi behöver ett mer jämställt företagande!

pressbild-jan-larsson169
7
maj
2024

”Jag vill se världens ledare här i Lycksele”

Rulla till toppen