”Det är unikt att arbeta så här”

27 oktober, 2014

Lars Albinsson, Maestro Management, talar sig varm om kreativitetsarbetet i Innovationsloopen.

– Det är helt unikt att arbeta så här i blandade grupper. Inget annat projekt har den här bredden av olika deltagare.

Innovationsloopen är en arbetsprocess som utvecklats av Region Västerbotten med syfte att främja utveckling och tillväxt i norra Sverige. Arbetet går ut på att deltagare i olika åldrar bjuds in för att tillsammans i olika verkstäder (workshops) identifiera angelägna problem och komma med förslag på kreativa lösningar, på lång och kort sikt. I förlängningen kan idéerna leda till utveckling av nya produkter, tjänster, processer eller företag.
– I stället för att var och en sitter på sin kammare anordnar vi tillfällen när man träffas över gränserna och faktiskt utför saker, säger Thomas Hartman, kommunikationschef vid Region Västerbotten.

Lars Albinsson, Creative Director på Maestro Management var projektledare för Vinnovaprojektet Public Innovation Do-Tank (PIDoT) som genomfördes vid Mötesplats Lycksele 2013 och är en av de delar som vidareutvecklats till Innovationsloopen. Lars har varit med sedan starten 2013. Han har följt arbetet på nära håll och även deltagit i såväl idéverkstäder som utvecklingsverkstäder. I tisdags medverkade han vid seminariet om Innovationsloopen och var en av panelmedlemmarna när Region Västerbotten anordnade Företagsverkstad med efterbrännkammare i Sliperiet i Umeå.

– Det som är unikt med verkstäderna är att de ger ett brett perspektiv, med alla möjliga sorters deltagare. Det blir en stökigare process som är enormt beroende av styrning, struktur och verktyg men det ger mycket mer kunskap.

Lars Albinsson bedömer att arbetsprocessen i Innovationsloopen ger märkbart positiva resultat, inte minst tack vare att det idag är möjligt att skapa prototyper på mycket kort tid.

– Det ger ett helt annat värde än att skissa powerpointbilder och är en anledning till att idéerna slår igenom. Du löser problemen genom att snabbt se vad som inte fungerar och tvingas därför göra tuffa och nödvändiga val.

Han är mycket nöjd med utfallet och anser att många av koncepten skulle kunna användas även utanför regionens gränser:

– Detaljerna i lösningen kan vara lokal men många av idéerna fungerar även utmärkt på en global marknad, säger Lars Albinsson som tycker att årets idéer är intressanta och har potential:

– Många av de produkter som har presenterats här idag kommer att finnas om två år. I några fall finns liknande produkter men det tror jag är ett bra tecken. Om du inte har några konkurrenter på riktigt då är du förmodligen alldeles för tidigt ute.

Thomas Hartman från Region Västerbotten ser många vinster med Innovationsloopen som helhet:

– Vi visar omvärlden att vi är duktiga på att lösa våra egna problem. Redan nu ser vi att Innovationsloopen väcker uppmärksamhet, till och med utanför Sveriges gränser.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen