Smartare energilösningar skapas i Skellefteå

19 mars, 2015

Smart energianvändning med mindre miljöpåverkan grundar sig på hur användarnas attityder och beteenden uppdateras och interagerar med varandra. Tisdagen den 24 mars står Skellefteå Kraft värd för en idéverkstad för att hitta nya verktyg, produkter och tjänster för en smartare energianvändning. Idéverksatden är en av sex idéverkstäder som region Västerbottens Innovationsloop arrangerar under våren.

 

Idéverkstaden har sin utgångspunkt i klimatutmaningarna och ska utforska vad som, i praktiken, styr vårt beteende och hur kan man uppnå önskvärda beteendeförändringar.

– Skellefteå Kraft vill driva utvecklingen i energibranschen och ser idéverkstaden som ett sätt att utveckla vår interna innovationsmiljö och bidra till fortsatt lokal och regional utveckling, säger Ann-Christine Schmidt, FoU-koordinator vid Skellefteå Kraft.

Deltagare från näringsliv, akademi, politik och energibranschen kommer att delta i idéverkstaden.
– Digital teknik, öppna data och sensorstyrda automatiserade mätningar ger nya förutsättningar till beteendeförändringar. Det ska bli spännande att se vilka verktyg, produkter och tjänster vi tillsammans kan kreera för en smartare energianvändning som skapar reella kundvärden, säger Ann-Christine Schmidt.

 

”Smarta samhällen”
Idéverkstaden har fått namnet ”Smarta samhällen” och är en del av Region Västerbottens koncept Innovationsloopen. Innovationsloopen syftar till att utveckla ett regionalt utvecklingsklimat i Västerbotten. De bästa idéerna från idéverkstaden i Skellefteå den 24 mars ska vidareutvecklas under Mötesplats Lycksele den 3-4 juni.
– Just energifrågorna är ett av Västerbottens regionala styrkeområden, säger Erik Bergkvist (S), regionråd vid Region Västerbotten. Därför är det givet att vi ska vara en aktiv part i utvecklingen av den viktiga framtidsfrågan. Med den kompetens som finns i regionen tror jag att vi kan leverera framtidens hållbara energilösningar.

 

För mer information:
Micaela Molin

Kommunikatör Region Västerbotten

070-316 37 01

micaela.molin@regionvasterbotten.se

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen