Morgondagens smarta lösningar skapas i Skellefteå

11 april, 2016

Tisdag den 12:e april samlar Region Västerbotten tillsammans med Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City ett femtiotal representanter från samhällets alla delar för att utveckla smarta lösningar som ska bidra till att göra regionen än mer hållbar och därmed också mer attraktiv.

– Vi har företagsledare, tjänstemän, forskare, studenter och givetvis även experter på plats. Målet är att fortsätta hålla Västerbotten i framkant som en digital, smart och hållbar region, säger Ann-Christine Schmidt, forsknings- och utvecklingsansvarig på Skellefteå Kraft.

Verktyget för denna idéverkstad, där fem grupper ska jobba parallellt under en heldag, är Västerbottens innovationsprocess, Innovationsloopen – en metodik som under hela året involverar hundratals västerbottningar i innovationsarbete och förfinar idéer till prototyper och slutligen produkter, tjänster och processer.

Under tisdagen ska de medverkande arbeta under rubriken ”Smarta lösningar – hållbara samhällen”.
Det är den nya digitala tekniken, och inte minst nya tillämpningar med inbäddade teknologier, sensorer och stora datamängder som hela tiden öppnar nya möjligheter. Dessa vill en progressiv region ta tillvara på, och komma upp med innovationer – som underlättar vår vardag och samtidigt minskar vår miljöpåverkan.
Resultatet av bli av dagen kan vara lösningarna för att samordna transporter, presentera information på nya sätt eller möjliggörande av beteendeförändringar.

– Man vet ju inte riktigt vad det blir – och det är givetvis en del av charm den här metoden, säger Thomas Hartman, chef för enheten kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Innovationsloopen är Västerbottens alldeles egna innovationsmetod, som på senare tid även rönt internationellt intresse. Sedan i januari är vi del av ett europeiskt projekt- Osiris- som tar det här sättet att arbeta ut till fler regioner i Europa.

De bästa koncepten från dagen skickas vidare till Mötesplats Lycksele, länets stora framtidskonferens som hålls 30 maj till 2 juni. Där ska idéerna vidareutvecklas till riktiga produkter och företag.

VAD: Idéverkstad ”Smarta lösningar, Hållbara Samhällen”
NÄR: 12 april 2016 08.00¬-17.00
VAR: Pansalen, Skellefteå Science City, Victoriagatan 5

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

200902 Helene Hellmark Knutsson ny landshövding i Västerbotten
13
maj
2024

Vi behöver ett mer jämställt företagande!

pressbild-jan-larsson169
7
maj
2024

”Jag vill se världens ledare här i Lycksele”

Rulla till toppen