Fem smarta koncept från Innovationsloopen

13 april, 2016

Under tisdagen den här veckan samlade Region Västerbotten, Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City ett fyrtiotal människor – från olika professioner och generationer – för att tillsammans jobba kreativt i grupp och skapa smarta och hållbara lösningar. 

Resultatet blev fem koncept – allt från en smart soptunna till en ännu klokare kalender.

 

– Det var verkligen en toppendag, med bra stämning, engagerat arbete och väldigt kreativa lösningar, sa Ann-Christine Schmidt, forsknings- och utvecklingsansvarig på Skellefteå Kraft.

Denna Idéverkstad är en del av länets innovationsprocess – Innovationsloopen – som varje år involverar hundratals västerbottningar.

De starkaste idéerna från workshopen i Skellefteå slussas nu vidare till nästa steg, Utvecklingsverkstäderna under Mötesplats Lycksele – där de ska vidareutvecklas och slutligen resultera i produkter, tjänster och processer.

Här är koncepten från Idéverkstaden ”Smarta lösningar – hållbara samhällen”:

 

S-MARK

S-MARK är en ny, grafiskt tydlig och uppfordrande, datummärkning för främst livsmedel. Tidigare har vi bara använt bäst-före-datumet för att konstatera att en vara blivit gammal. Denna nya färgkodning ska kontinuerligt göra användare uppmärksam på att en varas status.

 

Mitt-i-Prick

Mitt i Prick är ett smart system som ska förvandla information till kunskap genom att matcha människor mot varandra i arbetslivet, ur kunskaps- och intressehänseende – över tidigare stängda sektorsgränser.

 

CAI

CAI står för både Kalender och Artificiell Intelligens. Sensorer i t ex kläder, portföljer och väskor synkar med din kalender, vädertjänster och dylikt och kan berätta för dig om du har med dig allt du behöver när du lämnar hemmet.

 

Crowd Alert

En applikation och ett system i vilken man skapar en profil som kan informera närstående och närvarande vid ett akutläge. En rörelse som hjälper många att hjälpa varandra.

 

BURK-CURT

Inspirerade av Skellefteå-profilen Burk-Curt kommer här en uppkopplad och uppdaterad soptunna som talar både till de som ska samla upp soporna och de som vill samla pantburkar.

 

Vad: Idéverkstad inom ramen för Innovationsloopen

Var: Pansalen, Victoriagatan 5, Skellefteå.

När: 12:e april, 2016

Vilka: Representanter från samhällets alla delar.

Hur: Workshop

Varför: Utveckla smarta och hållbara lösningar.

Dan Ericsson_1500
23
maj
2023

Samhällsomställningen i norra Sverige är unik

200902 Helene Hellmark Knutsson ny landshövding i Västerbotten
19
maj
2023

Landshövdingen söker målsynergier på Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen