Fem smarta koncept från Innovationsloopen

13 april, 2016

Under tisdagen den här veckan samlade Region Västerbotten, Skellefteå Kraft och Skellefteå Science City ett fyrtiotal människor – från olika professioner och generationer – för att tillsammans jobba kreativt i grupp och skapa smarta och hållbara lösningar. 

Resultatet blev fem koncept – allt från en smart soptunna till en ännu klokare kalender.

 

– Det var verkligen en toppendag, med bra stämning, engagerat arbete och väldigt kreativa lösningar, sa Ann-Christine Schmidt, forsknings- och utvecklingsansvarig på Skellefteå Kraft.

Denna Idéverkstad är en del av länets innovationsprocess – Innovationsloopen – som varje år involverar hundratals västerbottningar.

De starkaste idéerna från workshopen i Skellefteå slussas nu vidare till nästa steg, Utvecklingsverkstäderna under Mötesplats Lycksele – där de ska vidareutvecklas och slutligen resultera i produkter, tjänster och processer.

Här är koncepten från Idéverkstaden ”Smarta lösningar – hållbara samhällen”:

 

S-MARK

S-MARK är en ny, grafiskt tydlig och uppfordrande, datummärkning för främst livsmedel. Tidigare har vi bara använt bäst-före-datumet för att konstatera att en vara blivit gammal. Denna nya färgkodning ska kontinuerligt göra användare uppmärksam på att en varas status.

 

Mitt-i-Prick

Mitt i Prick är ett smart system som ska förvandla information till kunskap genom att matcha människor mot varandra i arbetslivet, ur kunskaps- och intressehänseende – över tidigare stängda sektorsgränser.

 

CAI

CAI står för både Kalender och Artificiell Intelligens. Sensorer i t ex kläder, portföljer och väskor synkar med din kalender, vädertjänster och dylikt och kan berätta för dig om du har med dig allt du behöver när du lämnar hemmet.

 

Crowd Alert

En applikation och ett system i vilken man skapar en profil som kan informera närstående och närvarande vid ett akutläge. En rörelse som hjälper många att hjälpa varandra.

 

BURK-CURT

Inspirerade av Skellefteå-profilen Burk-Curt kommer här en uppkopplad och uppdaterad soptunna som talar både till de som ska samla upp soporna och de som vill samla pantburkar.

 

Vad: Idéverkstad inom ramen för Innovationsloopen

Var: Pansalen, Victoriagatan 5, Skellefteå.

När: 12:e april, 2016

Vilka: Representanter från samhällets alla delar.

Hur: Workshop

Varför: Utveckla smarta och hållbara lösningar.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen