Innovationsloopen till final i Guldlänken

20 april, 2016

Västerbottens egen innovationsmodell Innovationsloopen är en av tre Finalisterna i Guldlänken 2016- ett pris som delas ut vid den stora konferensen Offentliga rummet till aktörer som främjat innovativa förändringar av offentlig verksamhet.

 

– Vi är så stolta, säger Anna Pettersson, regiondirektör vid Region Västerbotten. Vi har gjort ett val att prioritera öppna, sociala innovationer i vår verksamhet och det har visat sig vara något som verkligen bidrar till samhällsutvecklingen av vår region. Att få vara finalist i en så prestigefull tävling som Guldlänken känns som ytterligare ett kvitto på att vi gjort ett bra val att satsa på innovationsfrämjandet.

 

Guldlänken, The Swedish eGovernment Awards, premierar innovativ förnyelse inom alla delar av offentlig verksamhet, i år med särskilt fokus på mod i förändringsarbete. Guldlänken arrangeras 2016 av Sveriges Kommuner och Landsting samt VINNOVA i samverkan med Regeringskansliet och andra statliga aktörer samt konferensen Offentliga Rummet.

Tidigare har tio semifinalister presenterats och nu har juryn för Guldlänken utsett tre slutliga finalister. De tre finalisterna är:

  • Bandhagshagshemmet, Smartare möten, Stockholm Stad
  • Hemspråk på entreprenad, Mikael Wiklund, Ådalsskolan i Kramfors
  • Innovationsloopen, Thomas Hartman, Region Västerbotten

 

Innovationsloopen är en arbetsmetod där personer från samhällets alla delar bjuds in till olika workshops för att komma med idéer till lösningar på aktuella samhällsproblem. Idéerna förädlas i större grupper och genererar på sikt olika företags- och produktförslag. Förslagen ges sedan chans att omvandlas till riktiga företag med hjälp av inkubatorer och riskkapitalförvaltare.

 

– Vi har jobbat med Innovationsloopen sedan 2013, säger Thomas Hartman, chef för enheten för kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten. Under åren har vi sett att den här inkluderande metoden där människor med olika erfarenheter möts och jobbar tillsammans med den regionala utvecklingen väcker stort intresse. Vi har också nyligen fått chansen att exportera Innovationsloopen genom ett europeiskt projekt där metoden prövas i med sju regioner utomlands.

 

De tre finalister får möjlighet att presenterar sig under ett seminarium 26 maj på konferensen Offentliga Rummet, som i år genomförs i Malmö. Senare samma dag utses vinnaren på en prisutdelning under ledning av statsrådet Ardalan Shekarabi.

Läs mer om Guldlänken här.

 

 

FB-MPL-2023-1920x1080-1
9
mar
2023

Nu kan du anmäla dig till Mötesplats Lycksele 2023

Nu är anmälan öppen till Mötesplats Lycksele 2023!
Sidhuvud MPL_2 2022
11
apr
2022

Samverkan om utveckling och framtid 

Nu är anmälan öppen! Årets Mötesplats har fokus på den gröna omställningen och en jämställd, hållbar region.
Rulla till toppen