Mårten Blix till Mötesplats Lycksele

22 april, 2016

Mårten Blix, forskare vid Institutet för Näringslivsforskning och tidigare sekreterare i Framtidskommissionen föreläser vid Mötesplats Lycksele under rubriken ”Digitalisering och arbetsmarknaden”.

 

Den erkände digitaliseringsforskaren talar vid Mötesplats Lycksele om hur digitaliseringen påverkar ekonomin och arbetsmarknaden. Digitaliseringen innebär en bred förändring och många institutioner och företag behöver anpassa sig.

 

– Kraften i utvecklingen kommer bero på vad beslutsfattarna gör, säger Mårten Blix. Om reaktionerna underminerar digitaliseringens fördelar kommer jobb- och lönepolariseringen sannolikt att bli betydligt mer omfattande. Löneskillnaderna kan komma att öka, i synnerhet eftersom ökningen av antalet nya arbetstillfällen kommer att bli långsammare.

 

Mårten Blix menar att många länder inte tagit digitaliserings utmaningar på tillräckligt stort allvarligt och riskerna för negativa återverkningar på arbetsmarknaden därmed har ökat.

Bland hans förslag på åtgärder finns bland annat att ta ut lägre skatt på arbete, att minska osäkerheten kring de regler som påverkar delningsekonomin, att skapa större möjligheter för livslångt lärande och att minska skillnaderna i socialförsäkringsskydd.

Efter föredraget hålls en panel med branschföreträdare från länet om hur digitaliseringen påverkar deras vardag i arbetslivet.

 

Mårten Blix medverkan vid Mötesplats Lycksele är en del av Kompetenforum där kompetens- och arbetsmarknadsfrågor står i fokus för den regionala utvecklingen. Ansvarig för Kompetensforum är Kompetensplattform Västerbotten vid Region Västerbotten.

 

Om Mårten Blix

Mårten Blix jobbar just nu med digitaliseringen och strukturella förändringar i ekonomin. Han arbetar just nu en bok som undersöker vad digitalisering kan innebära för den moderna välfärdsstaten i form av utmaningar för att finansiera välfärd och funktion på arbetsmarknaden.

 

Han har jobbat vid flera politiska institutioner: Finansdepartementet, Näringsdepartementet och Riksbanken. Mårten Blix har också varit utsänd till statsrådets kansli som sekreterare i kommissionen för Sveriges framtid samt varit chefsekonom på Näringsdepartementet.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen