Besök världens första mobila Fablab på Mötesplats Lycksele

10 maj, 2016

Sliperiet och FabLab Umeå tar nu steget att bli det första mobila FabLabet i Sverige på Mötesplats Lycksele där en mobil verkstad sätts upp med den utrustning som behövs för att visualisera och bygga prototyper av de idéer som uppkommer under konferensens utvecklingsverkstader.

 

– Vi ser detta som ett steg i samarbetet med Region Västerbotten där vi på sikt kan förflytta vår kunskap och resurser i regionen för att stärka den lokala innovationskraften och förse regionen med digitala verktyg, säger Marlene Johansson, föreståndare Sliperiet

FabLab står för Fabrication Laboratory.

 

FabLab Umeå vid Sliperiet, Umeå universitet är Sveriges första FabLab. Det är en öppen verkstad med en rad olika digitala produktions- och prototypmaskiner, till exempel 3D-skrivare, digital textilprinter, laserskärare och mjukvara för ritningar och mönster. Till FabLab är alla välkomna för att arbeta med idéer och projekt. Det kostar inget att komma hit, förutom materialkostnader självkostnadspris. FabLab Umeå drivs av volontärer som hjälper till att komma igång och fungera som stöd.

FabLab Umeå vid Sliperiet är del i ett internationellt nätverk av lokala Fab labs, vars syfte är att stärka lokal innovationskraft genom att förse verktyg för digital tillverkning.  En central del i idén om Fab lab är öppenhet. Man delar tankar och kunskap med varandra, lokalt och internationellt, för att utveckla och korsbefrukta idéer. Alla Fab lab arbetar med ungefär samma verktyg och processer och det som är tillverkat i ett lab, kan tillverkas i vilket annat lab som helst i världen om dokumentationen och underlaget delas. Användare i labben delar med sig av sina kunskaper till andra, vilket ökar kunskapen om maskinerna, materialen och designprocessen. Fablab anses stimulera lokalt entreprenörskap, och är en plats för att experimentera, samarbeta över gränser, uppfinna, bygga, lära och bidra till andras lärande.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen