Västerbotten i Världen – 31 maj

31 maj, 2017

Första konferensdagen på Mötesplats Lycksele hade ett brett innehåll fyllt med bland annat tandvård, export, jämställdhet och kompetensförsörjning. Goda råd gavs till Västerbotten för fortsatt tillväxt, och dagen avslutades med avslöjande av en glädjande nyhet.

 

– Ta det i rätt ordning, och utmana de som inte vill, uppmanade Gudrun Schyman (FI) västerbottningarna till för att skapa en jämställd region.

 

Global attraktionskraft var temat som ledde årets Mötesplats Lycksele. Konferensens två dagar ägnades åt varsin vinkel under temat. Den 31 maj gick under rubriken “Västerbotten i världen” där frågeställningenHur ska och bör vi internationalisera länet och globalisera våra kompetenser?” höll den röda tråden.

 

Konferensens första dag bjöd på ett innehållsrikt och spännande program med Gudrun Schyman (FI) som inledning. Hon pratade om jämställdhet för en attraktiv region, jämställdhetsmål och ifrågasatte samhällets normer om att “alla ska vara lika”.

 

– Aldrig har så många kvinnor blivit så beroende av sina män som efter pensioneringen, påpekade Gudrun Schyman i den mening att kvinnors lön ligger mycket lägre än mäns vilket också gör det svårt att få ihop till en bra pension. Hon tryckte även på vikten av att hitta goda verktyg för att skapa jämställdhet, och inte använda jämställdheten som ett verktyg.

 

Tomas Blomqvist VD Vakin, berättade med stor glöd om Vakin och deras internationella, och mycket imponerande, samarbeten som sträcker sig ända till både Afrika och Chile bland annat. Unik kunskap, mod, nyfikenhet och uthållighet var ett par av de viktiga framgångsfaktorer han nämnde.

 

Publiken fick även ta del av ett intressant samtal mellan moderatorn Anna Olin Kardell, Inge Andersson Tieto och Anna-Maria Stenlund-Berggren VLL, kring den digitala tandvården, samarbetet mellan privat och offentlig sektor och vad framtiden kan tänkas bjuda på inom digital hälsa och sjukvård.

 

Ulrika Cederskog Sundling, vice VD Business Sweden tog vid och pratade om export och vad utländska investeringar kan bidra med till Västerbotten. Arbetstillfällen, kapital och finansiering, marknadskanaler och kompetens, teknologi och innovationer var flera av de ämnen som diskuterades.

 

Under eftermiddagen ägde programpunkten Tillväxtforum rum och konferensens deltagare fick chansen att fördjupa sig i fem olika seminarier kopplade till global attraktionskraft och hållbar utveckling. Paneldiskussioner med gäster från flertalet olika organisationer blandades med runda bord-samtal.

 

Dagens sista talare, Arbetsförmedlingens Generaldirektör Mikael Sjöberg, avslutade dagsprogrammet storslaget.

 

– Vi måste underlätta för företagande genom att skapa en politisk kultur och inställning som främjar företagande och utökning av större företag, sa Mikael Sjöberg under sin föreläsning.

 

Förutom att tala om politisk kultur, konkurrens med hjälp av globalisering, digital utveckling och ett stimulerat näringsliv för god service släppte han en stor och mycket glädjande nyhet. Arbetsförmedlingen satsar digitalt och kommer i och med detta att starta upp en ny enhet i Lycksele med 100 anställda. Arbetet med uppstarten har redan börjat, ett riktigt lyft och glad nyhet för Lycksele! Det var en glädjefylld publik som lämnade Stora Kongressalen för att ta samtalsämnet vidare under kvällens mingel.

 

Efter dagsprogrammets slut tog kvällsprogrammet vid, ett luftigare program med ännu mer tid för nya möten och nätverkande. Stipendier och priser delades ut av Almi, Företagarna, Västerbottens Idrottsförbund, Coompanion och Sparbanksstiftelsen. Gästerna bjöds på en Västerbottensinspirerad meny och underhållning framförd av lokala unga musiker och laddade batterierna för nästkommande dag.

 

Bilder från konferensen hittar du här.

 

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen