Sju priser delades ut under Mötesplats Lycksele 2017

1 juni, 2017

Onsdagskvällen under Mötesplats Lycksele bjöd på sju olika prisutdelningar. Bakom dessa priser står Almi Nord, Västerbottens Idrottsförening, Företagarna Västerbotten, Coompanion, och Sparbanksstiftelsen Norrland.

 

Bilder på samtliga pristagare hittar du här.

 

Här följer samtliga vinnare med motivering:

 

1. SKAPA-priset (Almi Nord)

Helena Fordell, Brain Stimulation AB

Företaget har utvecklat en behandlingsmetod som ställer diagnos och arbetstränar strokepatienter som drabbas av uppmärksamhetsstörningar. Genom att kombinera VR-teknik med forskarrön om hjärnans läkningsförmåga har man lyckats skapa en unik 3-dimensionell träningsmiljö.

 

2. SKAPA-priset för unga innovatörer (Almi Nord)

Eric Lindberg, Lindberg Wood and Metal

Innovatören har utvecklat ett stämsystem som skapar nya möjligheter att göra elgitarrer mer kompakta och ger en förbättrad bärbarhet.

 

3. Årets Företagare i Västerbotten (Företagarna Västerbotten)

Mattias Jonsson, WB Trä AB

Årets Företagare i Västerbotten har genom målmedvetet arbete och engagemang utvecklat sitt företag till att vara en stark aktör på marknaden för högkvalitativa specialsnickerier med en kombination av hantverkstradition och modern träteknik.

Företagaren är en mycket god förebild som entreprenör, men också genom sitt ideella engagemang i lokal samhällsutveckling och ungdomsidrott.

 

4. Årets Idrottsförening i Västerbotten (Västerbottens Idrottsförbund)
Soo Shim Taekwondo- och Hapkidoklubb

Soo Shim erbjuder träning för barn, ungdomar, vuxna, personer med funktionsnedsättning och för seniorer. Soo Shim har både bredd och stark elitverksamhet som konkurrerar på allra högsta internationella nivå. Föreningen sätter ledarutbildning i fokus, jobbar aktivt med jämställdhet och är ett föredöme när det gäller att möjliggöra idrott hela livet. Soo Shim har satt både Skellefteå och Sverige på kartan när det gäller Taekwondo och bidragit starkt till att öka intresset för sporten.

 

5. Årets Ledare i Västerbotten (Västerbottens Idrottsförbund)
Marie-Charlotte Nilsson-Hegethorn, KFUM Satteliterna, Hörnefors

Marie-Charlotte startade 2012 upp basket för tjejer i Hörnefors. Verksamheten har utvecklats mycket sedan dess och rymmer nu tre basketlag för tjejer i olika åldrar. Marie-Charlotte har coachat och tränat flickor -03-05 i KFUM Satelliterna och de har gått från nybörjare till seriens topp. Marie-Charlotte motiverar och utvecklar varje spelare individuellt och får hela laget att växa. Hennes engagemang  skapar en positiv stämning såväl bland spelare som i föräldragruppen.

 

6. Årets Kooperativ (Coompanion)

Gold of Lapland

Under två decennier har Gold of Lapland ihärdigt och framgångsrikt arbetat med att stärka regionens besöksnäring. Arbetet skett i sann kooperativ anda, vilket är en del av framgången. Kooperativet har idag närmare ett hundra medlemmar som benämns som guldkornen i Västerbotten.  

 

7. Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter

Gustav Jacobsson och Vaajmoe

Gustav Jacobsson har engagerat sig i unga finsktalade romers situation i samhället och behovet av att förändra gamla mönster och bryta fördomar. Han kom till Solvik för ett år sedan och framförde projektidén, vilket mynnade ut i att Solvik påbörjade ett projekt med 8 unga finska romer. Nästan alla av dem går idag på Solviks allmänna kurs och det går mycket bra för dem.

Tack vare att Gustav jobbat hårt för att motivera dessa unga så är detta ett lyckat projekt.

 

Vaajmoe är Sáminuorras kör, som uppträder för att uppmärksamma psykisk ohälsa i det samiska samhället. Vaajmoe startades under Sáminuorras förbundsmöte i Ammarnäs 2010, för att samla pengar och lyfta problemen kring självmord och depression som finns hos samiska ungdomar. Idag drivs Vaajmoe både genom sin minnesfond och genom olika projekt som arbetar med att stärka samiska ungdomar, öka kunskaperna kring psykisk ohälsa och att skapa bättre förutsättningar i samhället.

(Saminuorra är namnet på samiska ungdomsförbundet)

 

 

 

 

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

200902 Helene Hellmark Knutsson ny landshövding i Västerbotten
13
maj
2024

Vi behöver ett mer jämställt företagande!

pressbild-jan-larsson169
7
maj
2024

”Jag vill se världens ledare här i Lycksele”

Rulla till toppen