Framtidsdagar i Lycksele bäddar för Västerbottens smarta tillväxt

30 maj, 2018
Idag startar Region Västerbottens framtidsdagar, Mötesplats Lycksele. Årets tema är “Smart tillväxt”. Den 30 – 31 maj fylls agendan på Hotell Lappland med spännande talare som Fredrik Reinfeldt, Siduri Poli och Ahmed Abdirahman. Inslag som en näringslivspolitisk frukostdebatt, valbara seminarier och prisutdelningar fulländar programmet.

– Dagarna i Lycksele är en viktig komponent i det regionala utvecklingsarbetet. Mötesplatsen öppnar upp för kreativa idéer, nya möten och samarbeten mellan politik och näringsliv. Något som helt klart bäddar för smart tillväxt, säger Anna Pettersson, regiondirektör vid Region Västerbotten.

För sjätte året i rad arrangeras Mötesplats Lycksele i regi av Region Västerbotten. En delvis deltagarstyrd konferens där seminarier, kreativa workshops och prisutdelningar fyller agendan lunch till lunch den 30 – 31 maj, på Hotell Lappland i Lycksele. Mötesplatsen samlar visioner och skapar nya möten i en kraftsamling som ska mynna ut i konkreta resultat.

Årets program är mer deltagarstyrt än tidigare och innefattar, förutom en rad starka talare, nya inslag som brown bag lunch med MSD och RISE, näringslivspolitisk frukostdebatt med riksdagsledamöter från länet och valbara seminarier.

På scenen möter vi följande talare:
Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister, nu verksam föreläsare och rådgivare
Ahmed Abdirahman, initiativtagare till politikerveckan Järva och grundare till The Global Village
Fredrik Torberger, senior konsult och framtidsstrateg, Kairos Future
Siduri Poli, digital entreprenör och Årets Digitala Inspiratör
Martin Bolander, Senior makroekonom, Swedbank
Björn Eriksson, tidigare rikspolischef idag ordförande för Riksidrottsförbundet

Social innovation i utvecklingsverkstäderna
Parallellt med konferensen pågår utvecklingsverkstäderna, Innovationsloopens årliga final. Här blandas studenter, forskare, näringsliv, affärsutvecklare med flera för att tillsammans arbeta fram koncept som kan lösa Västerbottens samhällsutmaningar. I år får utvecklingsverkstäderna förstärkning i form av 17 studenter från Chapman University i Kalifornien, tillsammans med Niklas Myhr, Ph.D.

Prisutdelningar till regionala krafter
Under kvällsprogrammet av Mötesplata Lycksele delas en rad priser ut. Vinnarna tillkännages per pressmeddelande under kvällen.

Priserna/utmärkelserna som delas ut är:

Årets cooperativ av Coompanion
Årets idrottsförening 2017 och Årets ledare 2017 av Västerbottens idrottsförbund
Sparbanksstiftelsen Norrlands stipendium till unga ideella krafter

Se hela programmet här https://motesplatslycksele.se/program
Här kan du se alla talare live http://regionvasterbotten.se/direkt
Facebook https://facebook.com/motesplatslycksele/
Instagram @regionvbtn @innovationsloopen
Twitter @regionvbtn
Prata om MPL? #mpl18 #vbtn18 #vasterbotten

Fakta om Mötesplats Lycksele
Region Västerbottens framtidsdagar, Mötesplats Lycksele, arrangeras 2018 för sjätte året i rad. En delvis deltagarstyrd konferens där seminarier, kreativa workshops, prisutdelningar och nya möten fyller agendan.

Genom att skapa engagemang och förändra attityder öppnar mötesplatsen upp för diskussion och samhandling mellan opinionsbildare och regionala aktörer. Något som i sin tur syftar till att vidareutveckla innovationsklimatet och framtidssäkra regionens attraktionskraft.

Årets tema är ”Smart tillväxt”. Det handlar om ekonomisk och hållbar utveckling baserad på samverkan, kunskap och innovation. Smart tillväxt är ett centralt begrepp i EU:s tillväxtstrategi 2020, där utvecklingsmedel öronmärkts för spännande samverkansprojekt. Nyckelord är fler smarta, hållbara innovationer, ökad tillväxt och fler växande företag i befintliga branscher.

För mer information

Thomas Hartman, chef för kommunikation och externa relationer vid Region Västerbotten
070-666 49 95, thomas.hartman@regionvasterbotten.se

Presskontakt:

Olivia Collin, kommunikatör vid Region Västerbotten
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen