Välkommen till Mötesplats Lycksele 2024

18 mars, 2024

Sedan 2013 samlar Mötesplats Lycksele de krafter i samhället som vill bidra till en hållbar och stark utveckling i Västerbotten. Genom att dela erfarenheter och ta del av ny kunskap ger vi varandra inspiration och insikter som gynnar vår gemensamma utveckling. Näringslivet, den offentliga sektorn, akademin, civilsamhället och allmänheten – alla är viktiga för att Västerbotten ska vara en attraktiv plats som är världsledande i den hållbara samhällsomvandlingen. Årets tema är Västerbotten, föregångare i omställning. Hur höjer vi tempot?

Vi ställde fyra snabba frågor om Mötesplats Lycksele till Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör, Region Västerbotten, och Rickard Carstedt, regionråd, Region Västerbotten.

1. Varför ska man vara med på Mötesplats Lycksele? 

Patrik: För skapa och vårda relationer, kontakter och nätverk som kan vara till nytta för dig och din verksamhet. Mötesplats Lycksele är också ett tillfälle att ta del av ny kunskap, och en plats för att informera och inspirera andra.

Rickard: Vi är mitt inne i en grön omställning, som vi aldrig varit med om tidigare i Sverige. Vi måste samla krafterna tillsammans i hela länet och se till att höja tempot.

2. Vilken nytta gör våra fyra mötesplatser för Västerbotten? 

Patrik: Se ovan. Mötesplats Lycksele har ett tydligare lokalt och regionalt fokus, medan Almedalen och Grand riktar sig mer mot nationell politik. Mötesplats Digitala Västerbotten samlar aktörer som vill utvecklas i sitt digitaliseringsarbete.

Rickard: De är jätteviktiga för att visa upp vad vi gör och för att få tillfälle att påverka dem som vi behöver nå. I det här läget måste vi hitta nya sätt att jobba för att kunna nå målen. Mötesplats Lycksele är en nyckel för att träffa de människor vi behöver samverka med.

3. Vilka frågor tycker du är de viktigaste för Västerbotten just nu? 

Patrik: Att fortsätta jobba för en grön samhällsomvandling där vi visar för oss själva och vår omvärld att det går att förena ett minskat klimat- och miljöavtryck samtidigt som det skapas nya affärer, investeringar, företag och jobb som ökar skatteintäkterna i hela länet. Västerbotten ska vara en sammanhållen region där alla har möjligheter till ett gott liv, där olikheterna kompletterar varandra och där vi känner en närhet trots avstånden.

Rickard: Att få omställningen att ske i hela länet, inte bara längs kusten. Vi behöver bygga kapacitet i hela Västerbotten, och här är våra EU-pengar extra viktiga. Vi måste använda de resurser vi har på bästa sätt för vår utveckling.

4. Hur höjer vi tempot i omställningen? 

Patrik: Fler behöver göra mer, inte minst statliga myndigheter och verk. Att höja tempot i omställningen kräver också mod och vilja att göra tuffa prioriteringar, våga välja bort och pröva nya innovativa arbetssätt och processer.

Rickard: Det är viktigt att många kommer till Mötesplats Lycksele, för det är bara tillsammans vi kan klara våra utmaningar. Jag hoppas att väldigt många prioriterar att komma.

”När omställningen ökar takten behöver vi blir fler människor som väljer att leva i norra Sverige. Umeå har som största stad, och urban nod, mycket att erbjuda. Det gör att vi tar ledartröjan när vi flyttar fram positionerna för Västerbotten.”

Thomas Hansen, kommunikationsdirektör Umeå kommun

”Sparbanksstiftelsen Norrland bär på en viktig uppgift: att främja sparande och bidra till en positiv utveckling i Västerbotten. Vi stödjer projekt och unga människor som gör vår region bättre och mer hållbar. Att delta i Mötesplats Lycksele ger oss möjligheten att visa hur vi kan göra skillnad tillsammans. Det handlar om att skapa starka och hållbara samhällen för framtiden. Genom att dela med oss av våra erfarenheter och hitta nya vägar för samarbete, ser vi fram emot att tillsammans accelerera den gröna omställningen. Tillsammans kan vi bygga en ljusare framtid för vår region.”

Frida Anundsson, vd Sparbanksstiftelsen Norrland

selfie
14
jun
2024

Se föreläsningarna från årets mötesplats 2024

Skärmavbild 2024-05-27 kl. 10.32.27
27
maj
2024

Träffa företagarna som är föregångare på plats vid Mötesplats Lycksele

Rulla till toppen